Неизвестно е дали Господ наказва с глупави врагове Иван Гешев - фраза, която

...
Неизвестно е дали Господ наказва с глупави врагове Иван Гешев - фраза, която
Коментари Харесай

Колегията на ВСС изобщо няма да освободи Гешев, защото той изобщо не е прокурор

Неизвестно е дали  " Господ наказва с глупави врагове " Иван Гешев - фраза, която той повтори мелодраматично няколко пъти на прословутия си брифинг... Но факт е, че през днешния ден досегашните му поддръжници от Прокурорската гилдия, които го предложиха, избраха, крепиха, а след това го смъкнаха от поста - меко казано, се пошегуваха с него.

Прокурорската гилдия въобще не се произнесе по молбата му да бъде освободен като прокурор. Защото одобри, че не е подобен. А в това време - и входирайки три разнообразни свои стремежи, негодуващият от " глупавите врагове ", е пропуснал и 14-дневния период за обжалване пред Върховен административен съд. 

Това най-малко стана ясно на съвещание на колегията. Прави впачетлание, че против Гешев този път бяха безапелационни и тези, които не подписаха желанието за импийчмънта му и като цяло сякаш му оставаха правилни - като да вземем за пример Стефан Петров (между другото - някогашна квота на Движение за права и свободи във Висш съдебен съвет, б.а.).

Осмината членове  " претупаха " за 10-15 мин. проблема на някогашния основен прокурор, а както се оказа - и някогашен въобще прокурор.
Трите претенции
Фактологията към Гешев е, че на 12 юни Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава и предлага на президента Радев да го освободи. На 15 юни има декрет и " разжалването " на първия основен прокурор в новата ни история става факт.

Веднага - на 16 юни Гешев е подал заявление до Висш съдебен съвет, че желае да бъде преназначен като прокурор във ВКП (проформа самият основен прокурор е позициониран към тази конструкция и има право да отстъпи в нея, информация Сотир Цацаров, б.р.).

Три дни по-късно обаче - на 19 юни, размислил и подал ново искане, с което категорично декларира, че не желае да бъде преназначаван на тази служба и въобще да работи в органите на Прокуратура на Република България.

Така на 19 юни Прокурорската гилдия преглежда и двете заявки и ги... приема за сведение. Защо? Днес бе ясно представен законът - в ЗСВ написа, че при освобождение административните ръководители " по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба ". Без на никое място да се изключват тримата огромни. Ключовото е " по тяхно искане ".

Да напомним - няколко дни по-късно Иван Гешев се оплака във фейсбука си по какъв начин те не желали да го освободят от Прокуратурата на Република България. Но в действителност е подал документално, че не желае да отстъпва там.

Точно това бе предметът на третото му заявление да Прокурорската гилдия - с дата 27 юни. В него той им напомняше обстановката, настояваше за решение и " четеше лекции " по право.

Огнян Дамянов изясни през днешния ден, че след освобождението му от длъжост основен прокурор Гешев не е преназначаван на служба прокурор. А Закон за съдебната власт споделя, че кадровиците могат да одобряват оставка и да бъде освободен единствено " арбитър прокурор или следовател ", каквото качество след 15 юни Гешев не има.

" Няма по какъв начин да бъде освободен посредством оставка магистрат от служба, която той не заема " сподели Дамянов.

Той особено подсети, че не съществува нереална служба " прокурор " – постоянно би трябвало да бъде на съответно място в правосъдната власт.

Дамянов застана и че въобще не схваща каква е алтернативата - от 15 юни Гешев не е магистрат, в случай че е бил неудовлетворен е имал опция още след 19 юни да апелира пред единствения компетнтен орган, " който не е обществените мрежи, а е Върховният административен съд ".

Гергана Мутафова пък загатна за склонността на Гешев към " различните обстоятелства " - че през вчерашния ден (когато заявява влизането си в политическия живот, б.р.) го чула на няколко пъти да споделя, " че е бил подал оставката си като прокурор след еди-колко си години като подобен...

... А седмица по-рано разяснява в други платформи и медии, че в действителност Прокурорската гилдия изпитвала някакъв боязън да го освободикато прокурор – и макарче бил дал категорично искане да бъде освободен, ние не сме го освобождавали.

Начинът, по който се артикулира в социланите медии, е явен ", заключи тя.

И Мутафова, и Стефан Петров се сплотиха, че е могъл да жали пред Върховен административен съд, само че към днешна дата е изпуснал 14-дневния сорк (считано от решението на Прокурорската гилдия на 19 юни, която приема единствено за сведение двете му претенции - да го назначат и да не го назначават, б.р.).

" Оставка може да подаде единствено лице, което заема избрана служба - след 15 юни господин Гешев не заема никаква служба в правосъдната власт ", сподели още Петров.

Накрая колегията предложи 3 разновидността, едвам не е без никак. Първият: оставя без разглеждане кореспонденцията с някогашния към този момент основен прокурор. Вторият бе някакъв хибрид - да го преназначи на служба прокурор във ВКП считано от 16 юни и по-късно да бъде прегледано настояването му да бъде освободен (ама по какъв начин по този начин ще го преназначи, като той документално декларира, че не желае?!, б.р.).

Третото бе напълно " на ръба " на парадокса - да НЕ го преназначи за прокурор във ВКП, но да го освободи от длъжността прокурор, без да се показва органът, от който да бъде освободен..

С 8:0 бе признат вид 1. 

Излезе, че на процедура епистоларните увлечения на Гешев са му изиграли смешка - обстрелвайки " глупавите си врагове " с писма, които си опонират. Докато в това време изпуска законовите срокове за обжалване, както и опцията да си тръгне като нормален магистрат с оставка. През " парадния вход " и с 20 заплати.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР